ציפורי שחר - 780 ש"ח
הרשמה מוקדמת - 880 ש"ח
שגרות הליבה לחיבור לטבע
רקע
"שגרות הליבה" הן חלק מתנועת החיבור לטבע וחלק ממודל תרבותי המכונה "ליווי וחניכה לפי מודל 8 המגינים" או "ליווי וחניכת קויוט (זאב הערבות) ". המודל מופה על ידי ג'ון יאנג.
מידע נוסף על המודל הזה תמצאו כאן: http://8shields.org/
מתוך "מדריך הקויוט לחיבור לטבע":
שגרות הליבה לחיבור לטבע הן דברים שא/נשים עושים כדי ללמוד את דרכי הטבע. הן אינן שיעורים. הן אינן ידע. אלה הרגלי למידה. למזלנו כמדריכי ומנחי טבע, הסבה של ההרגלים המנטליים שלנו לשגרות הליבה האלו לחיבור לטבע מתרחשת בקלות, כטבע שני לכל בני האדם[T1] .
דרך זו של ידיעה לא נולדה לפני כמה מאות שנים, וגם לא עם עליית הציוויליזציה האנושית לפני אלפי שנים. עבודתנו כמלמדים/ות וחונכים/ות מחנכת אותנו ואת אלה שאנחנו מלווים/ות לא להעביר ידע, אלא לגלות את מה שאנשי הו-דה-נוסאוני (Haudenosaunee) קוראים "ההנחיות המקוריות": המין האנושי התפתח במהלך האבולוציה שלו עם הנחיות מקוריות שעוצבו למודעות דינמית של הטבע; אם נוכל לעורר השראה לתרגול של שגרות הליבה, ההיזכרות בהנחיות המקוריות שלנו תקרה מעצמה.
תיאור של שגרות הליבה לחיבור לטבע
[מקור הטקסט באתר: www.outsidenow.org/ (מאז הדף הזה הועבר או נמחק). כאן מובא התוכן המקורי:]
פינת ישיבה (Sit spot)
הרעיון הוא פשוט: הנחו א/נשים למצוא מקום מיוחד בטבע, להרגיש בו נוח, ולשבות בו באופן קבוע ברוגע ובשקט. פינת הישיבה תהפוך לאישית ויתפתח אליה קשר קרוב ועמוק. בפינת הישיבה השיעורים של הטבע יחלחלו פנימה. פינת הישיבה תהיה: המקום שבו הם פוגשים את סקרנותם; המקום שבו הם חשים פליאה; המקום שבו הם פוגשים עין בעין מגוון של צורות חיים ושל דפוסי מזג האוויר; המקום שבו הם פוגשים את הפחדים שלהם – פחד מחרקים, פחד מלהיות לבד, פחד מהחשכה, וצומחים דרכם; והמקום שבו הם חווים את הטבע כביתם.
הרחבת מודעות חושית (Expanding Sensory Awareness)
לשם חיבור לטבע אנחנו משתמשים ב"כלל זהב" אחד: הבחינו בכול. התכופפו לאדמה והרגישו אותה. פתחו את עיניכם וזהו תנועה פריפריאלית. שמעו את הקריאה המרוחקת של הנץ/ הדורס ואת הרוח הנושבת בעצים. הריחו את הניחוח הנישא ברוח החמימה. הרגישו את כיוון השמש. טעמו את צמחי הבר הבטוחים לאכילה. בכל הזדמנות נרחיב את המודעות החושית עד שעשייה זו תהפוך לשגרה, לתרגול, להרגל, למשמעת ולבסוף – לדפוס מוחי.
מודעות חושית היא רכיב מרכזי בהתפתחותנו כבני אדם, זאת כיוון שהיא הכלי העיקרי המשפיע על המחזור של הטבעת דפוסים במוחנו. לשם התרת דפוסים תקועים של מחשבה, של התנהגות ושל תפישה, ולשם התחדשות יכולתם של האנשים שאנו מנחים לעסוק בעולם ולפגוש אותו, לעשות אינטגרציה ולקשור יחסים איתו – לצורך כך יש לטפח טיפוח מתמיד את התפישה החושית שלהם של הנוף ושל מערכות יחסים איתו.[T2] החושים שלנו הופכים ליסודות של ההגדרה העצמית שלנו בעולם. (עמ' 65- חיבור לטבע וגשטאלט)
שאילת שאלות וגששות (Questioning and Tracking)
מי? מה? מתי? איפה? למה? איך? גששות בעקבות בעלי חיים יכולה להיות מרתקת ללא סוף, כמו הצצה מבעד לחלון לחיי הבר. בהפעילה את הדמיון והאמפתיה, היא דורשת אינטליגנציה כלל-מוחית וריכוז. רכינה על ארבע לקרקע לבחינת עקבות של חיות מציעה שפע של הזדמנויות להטבעת דפוסי חיפוש. בדומה ללימוד קריאה, לימוד הסימנים ומעקב אחרי העקבות של חיות מְפַתח יכולות של זיהוי דפוסים שנשארים איתך לשארית חייך.
תבניות/ דמויות/ צורות של [T3] בעלי חיים (Animal Forms)
צפו בבעלי חיים על מנת לראות איך בעלי החיים הולכים, רצים, אוכלים, רוקדים, ואז במשחקים תדגימו את הצורות של בעלי חיים. שגרה עוצמתית זו עשויה להיראות שונה במקצת מהאחרות: דומה יותר לריקוד מאשר להתעמלות מוחית. מה שאנו קוראים "צורות של בעלי חיים" פשוט מחקה את הפעולות הגופניות והמנטליות של חיות, של ציפורים ובמידה מסוימת אף של עשב, של רוח ושל מים.
אפשר למצוא תרגול כזה בתרבויות שונות מסביב לעולם. לדוגמה, תחשבו על אמנויות הלחימה הרבות מאסיה המבוססות על חיקוי של חיות, כגון עגור, טיגריס או צב. בנוסף, בתרבויות ילידיות רבות התקיימו ריקוד ודרמה המבוססים על חיקוי, לעיתים קרובות תוך שימוש במסכות ותחפושות. הריקוד המודרני והעתיק הולה מהוואי, מדגים בצורה מבריקה ריקוד טבע וחיות שכזה. ציורי מערות באירופה וסיפורים ישנים מאירופה מעידים על כך שהקדמונים באירופה נהגו באופן זהה.
שיטוט (Wandering)
שוטטו בשטח בלי זמן, בלי יעד, בלי סדר יום מוגדר או מטרה עתידית; להיות נוכחים ברגע ההווה; ולרדת מהשביל המסומן לאן שהסקרנות תוליך אתכם. זמן לא-מובנה, שיטוט, טיול ברגל - הכל אפשרי במהלך המשחק הזה, משחק חסר זמן ומבנה, והחוויות המונחות-עצמית מובילות לפלא, לסקרנות וללמידה. אין שום דבר שצריך להשיג, שום מקום שאליו צריך להגיע. פשוט מעצם היותנו ברגע ההווה, הסקרנות מוליכה אותנו בעדינות לכל מקום שנלך.
מיפוי (Mapping)
זהו את כיווני הרוחות/המצפן[T4] , ותפסו את תוואי הנוף [T5] מזווית מבט של ציפור. ציירו מפות כדי למקם מאפיינים בשטח או ספרו סיפורים שממפים את הגילויים שלכם/ן. זו שגרה מוכרת למי שנהג אי פעם בעיר גדולה; המיפוי עוזר לנו להתמצא ומראה לנו את הפערים בתוך מה שאנחנו מבחינים.
מיפוי מעלה צורך בא/נשים לדעת איזו ציפור הייתה ליד הביצה, או לאן ממשיך הערוץ. מיפוי גם מעורר לחיים את הנוף, כשמגוון סימני הדרך הטבעיים צצים באמצעות קשרים בין ציפורים לבין שיחי פירות יער, בין גללים של קויוט לבין אחו מלא במכרסמים, בין גופי מים לבין התנועות היומיומיות של בעלי החיים.
חקירה וגילוי באמצעות מגדירי שדה (Exploring Field Guides)
מגדירי שדה מסייעים ללמוד ולחקור עוד. מגדיר שדה הוא ספר שמתוכנן לעזור לקורא לזהות יצורים חיים (צמחים או בעלי חיים) או עצמים (אובייקטים) אחרים בעולם הטבע. על פי רוב המגדיר מיועד להילקח "לשטח" או לתחום המקומי שבו נמצאים עצמים כאלה כדי לסייע להבחין בין עצמים דומים. מגדירי שדה טיפוסיים מביאים תיאור של העצמים הנכללים בהם לצד איורים או תמונות וכן תוכן עניינים. השימוש בהם מרחיב את הידע על עולם הטבע.
כתיבת יומן (Journaling)
סיפורים אפשר לספר ביומן. אפשר לעשות זאת בציור או באמנות אחרת, בכתיבה, בהתאם למיומנות ולתחום העניין של המחבר / אמן. יומנים הם דרך נהדרת לתיעוד התנסויות מפינת הישיבה, ליצירת מגדיר שדה אישיים או לניהול תיעוד עונתי.[T6]
כישורי הישרדות (Survival Living)
אין דבר שמעניק לנו מערכת יחסים משמעותית יותר עם הטבע מאשר לאפשר לעצמנו באמת להיות נתונים לחסדי איתני הטבע ולחיות ממה שיש לאדמה להציע. מצב זה יוצר את הצורך הבסיסי והיסודי ללמוד. חיי הישרדות מלמדים אותנו איך להיות במגע עם עולם הטבע סביבנו כאילו כל קיומנו תלוי בכך, וכוללים את כל הצרכים הבסיסיים של האדם: מחסה, מים, אש, מזון, כלים וביגוד.
לדמיין בעיני רוחנו (Mind's Eye Imagining)
השתמשו ביכולת הדמיון שלכם וחזקו אותה ככל האפשר, והטביעו במוחכם דימויים שתאספו מחוויות של כל חמשת החושים. שגרה זו מפתחת את הדמיון שלנו ואת יכולתנו לשחזר אירועים כשעינינו עצומות.
בכדי ללמד "אוריינות טבע" ואז לראות בעיני רוחנו, עלינו ללכת צעד אחד מעֵבר לקריאה פשוטה, לכיוון קריאה מתוך כוונה "ללמוד בעל פה". לא רק דימויים חזותיים אלא גם ריחות, טעמים, קולות ומרקמים מוטבעים בפירוט מופלא בדפוסי המוח של אנשים, כשהם נסמכים על אוריינות הטבע שלהם לצורך הישרדות. כשמדמיינים בעיני רוחנו כחלק מהשגרה הדבר מאפשר לחוויות החושיות שלנו באמת להיטמע. מיומנות זו מעניקה לנו זיכרון דינאמי הנדרש לביולוגיית שדה ולצפרות והיא העדות ל"אינטליגנציית איש טבע" מפותחת היטב.
הודיה (Thanksgiving)
כיצד הודיה מהווה שגרה למודעות טבע? אם כולנו נמצא בתוכנו לב מודה, ונבטא הודיה להיבט כלשהו של הטבע ושל החיים ולכול ההיבטים גם יחד, אם נתחיל כל אירוע בהודיה ונשלח הנהוני תודה במהלך היום, אז נפַתֵח שוב בתוכנו את החיבורים שהיו הכרחיים לאבותינו הקדמונים בכדי לשרוד. אנחנו מחזקים את התלות ההדדית של כל היצורים החיים אלה באלה ואת עצם קיומם, ומזכירים לעצמנו את קירבת המשפחה בינינו לבין עולם הטבע.
כשאנו אומרים/ות "תודה" בכוונתנו לזכור ולבטא הכרת תודה לדברים סביבנו התומכים בחיינו, המאפשרים לנו להיות בחיים בכל יום ויום. זה שיתוף של הערכה לדברים המשותפים לכל בני האדם, וכן לאלו הייחודיים לכל אחד מאיתנו בחייו.
סיפור היום (Story of the day)
סיפור סיפורים אורג יחד את החברה האנושית. הגברים היו יוצאים ליום של גששות וציד בעוד שהסבתות והנכדים היו עשויים ללקט פירות יער, ירקות שורש או קליפה לייצור חוטים ואריגים. הם היו נאספים בלילה סביב המדורה ואז סיפרו את סיפורי יומם. השיתוף הזה וחילופי הסיפורים חשובים ביותר לבני האדם.
הקשבה לשפת הציפורים (Listening for Bird Language)
היו דוממים/ות והקשיבו. השקיטו עצמכם, כרו אוזניים ופקחו עיניים לשים לב לאותות הקוליים ולשפת הגוף של ציפורים ושל בעלי חיים אחרים, כולל בני אדם. אילו מסרים אתם שומעים בקולותיהם?
שימו לב: חשוב ש"שגרות ליבה" אלו יוכנסו ביצירתיות ובאמנות לעבודתנו כמנטורים/יות לחיבור לטבע. במקרים רבים אלה שנעבוד איתם אינם אמורים לחוש שהם מתרגלים/ות "שגרות ליבה". הקסם של הקויוט פועל לעתים קרובות מאחורי הקלעים, כך ששגרות אלו נוכחות אך אינן נראות לעין מבחוץ.
משאבים מסייעים:
Nature’s Tracks Forest Play
Dave Verhulst
403--‐760--‐9288
Healing Stories for Challenging Behaviour (Susan Perrow):
http://www.amazon.ca/Healing--‐Stories--‐Challenging--‐Behaviour--‐Perrow/dp/1903458781
Coyote’s Guide to Connecting with Nature:
Twin Eagles Wilderness School
Coyote Mentoring/8 Shields:
Windwalker
[T1]ניסוח חלופי: קל להסב את ההרגלים המנטליים שלנו לשגרות הליבה האלו לחיבור לטבע, השינוי מתרחש כטבע שני לכל בני האדם
[T2]ניסוח חלופי: אם אנו רוצים להתיר דפוסים תקועים של מחשבה, של התנהגות ושל תפישה; אם נרצה לחדש את יכולתם של האנשים שאנו מנחים לעסוק בעולם ולפגוש אותו, לעשות אינטגרציה ולקשור יחסים איתו – לשם כך יש לטפח טיפוח מתמיד את התפישה החושית שלהם את הנוף ואת מערכות היחסים איתו.
[T3]ניסוח חלופי קצר וקולע: חיקוי. (=איך עושה/ מתנהג עגור? מה האופי שלו?)
[T4]נראה לי שכיווני הרוחות יותר נכון בעברית
[T5]אולי עדיף: תארו לעצמכם את תוואי הנוף?
[T6]משהו חשוב שג'ון העיר באחת ההרצאות ולא הבנתי קודם: הוא מתכוון לכתוב לאחר שחזרנו מהשטח מה היה הפעם, לא תיעוד בזמן שאנחנו בשטח
הרשמה החל מה-1 באוקטובר - 980 ש"ח