חיבור לטבע במודל שמונת המגינים
קורס שנתי בהנחיית טאווה גורן-חיטין
מרחב למידה מתוך חיבור עמוק
כמו שהוא אמור להיות - חוויה חושית שנמשכת אל תוך כל רגע בחיינו.
מה נלמד?
טבע, סביבה, מיומנויות קדומות, את עצמנו ואת מערכות היחסים שלנו.
ההרשמה למחזור החמישי פתוחה!
לשבת סביב מדורה בחושך, להניח את הגוף לישון על האדמה, לחלום את קולות הלילה, להתעורר עם אור ראשון, לשמוע את הציפורים ולראות את קרן האור הראשונה בוקעת בין הענפים, להתנהל ברוגע, להסתקרן, לקפוץ ולרדוף אחרי לטאה אל שיח פטל, לשכוח את עצמי שעות באכילת ואיסוף פטל, להרגיש את העייפות ופשוט לנוח, לחזור הביתה עם ברק בעיניים אל משפחה שרק רוצה לשמוע את הסיפור שלי.
ככה זה צריך להרגיש…
מה הם שמונת המגינים?
שמונת המגינים מסמלים שלבים שונים במחזוריות הטבעית, כל אחד מן המגינים מקושר לאחת משמונה רוחות השמיים (צפון, צפון-מזרח וכו'), כל כיוון מייצג ארכיטיפ של איכויות ודגמים מעולם הטבע.
שיטת 8 המגינים נאספה על ידי ג'ון יאנג שהבחין במהלך ההתבגרות שלו בפער בין החברה המערבית לחברות מחוברות אדמה - פער שמתבטא גם בחיבור עם הסביבה, בין אדם לאדם, בין אדם לעצמו וביו אדם להיסטוריה, לשושלת ולאדמה, אבל גם ברמת השמחה, החיות, יכולת הריכוז, הבריאות, תחושת הסיפוק וההגשמה, השייכות, מציאת הדרך בחיים ואפילו…. בהומור!
ההבנה הזו שלחה אותו למסע של מחקר אישי ואנתרופולוגי להבין מה הם המרכיבים התרבותיים שמעודדים חיבור, שהם אוניברסליים, חוצי יבשות ומשותפים לכל התרבויות שחיות בחיבור.
את המרכיבים האלו הוא אסף לשיטת 8 המגינים בכדי שנוכל ליישם אותם ולהחזיר את החיבור לעצמנו ואל התרבות שלנו.
שימוש במודל כאמצעי עזר מסייע לנו להבחין במערכות היחסים הקיימות בטבע, למפות אותן ואת השלבים השונים המהווים חלק במחזוריות שלהן, ולהשתמש בידע שלנו אודות הזרימה הטבעית כדי ללכת "עם" ולא "נגד".
ובתכלס? פחות מאבקים, פחות מאמץ, ויצירה של קהילה תומכת, בין אם זה בכיתה, במקום העבודה או בתוך בית המשפחה.
שמונת המגינים בעולם
שמונת המגינים היא תנועה עולמית המשתמשת במודל חונכות מכוון ועדין שהוכח כיוצר מנהיגות בריאה ומלאת חיים.
המודל ממוקד חיבור לטבע האדם, עם דגש על בניה מחדש של קהילות חונכות רב דוריות.
מודל זה "נאסף" על ידי ג'ון יאנג Jon young שמשימת חייו היא חיבור. במשך יותר מ 40 שנה ג'ון חוקר תרבויות שעדיין מחוברות לאדמה ברחבי העולם ויוצר שיתופי פעולה עם מורים מיבשות ותרבויות שונות כדי לאסוף את המרכיבים התרבותיים התומכים ומעודדים חיבור וליצור מודל אותו אפשר ליישם בכל מקום ובכל תרבות.
ארגון 8 המגינים העולמי יחד עם ג'ון יוצרים מערכות של לימוד ותמיכה באנשים המעוניינים ליצור שינוי חברתי אל ומתוך החיבור.
ישנן למעלה מ-300 תוכניות ברחבי העולם אשר קיבלו השראה ממודל 8 המגינים ליצירת תרבות המעודדת חיבור בין אדם לעצמו, לטבע ולאחרים, מה שמצית רצון עמוק ואמיתי לדאוג ולשמור על כדור הארץ, זה על זה ותשוקה להביא לידי ביטוי את המתנה האישית של כל אחד.
לקריאה נוספת: www.8shields.org
מהות
במהלך הקורס נלמד ונפעל לפי עקרונות המודל, נעשה זאת בעזרת הטבע כמובן: נשהה ימים שלמים בחוץ, נשחק, נתרגל, נחווה ונחקור את הארכיטיפ של כל כיוון ברמה האישית והקבוצתית.
עם הזמן והתרגול המודל הופך לנו לטבע שני עד הרמה שבה הוא כבר 'אינו נראה', כמו שאומר משפט הזן: ''כשהנעל מתאימה - אין אנו מבחינים בכך''.
ברגע שאנחנו מבינים את נתיבי הזרימה המעגליים של הטבע, אין לנו צורך להשקיע מאמץ או לחשוב מה הדבר הבא שעומד לקרות, אלא הדברים פשוט קורים, ממש כמו נשימה או עיכול.
בהמשך הקורס גם נלמד כיצד לאמץ את מודל שמונת המגינים וליישמו בתחומים שונים בחיינו,
ונתחיל להתבונן ולתרגל את הדרך שבה ניתן ליצור מרחב עבור אחרים על ידי הארכיטיפים.
כל אחד ממשתתפי הקורס יכיר את הנטיות הטבעיות שלו, את המשיכה שלו לכיוונים המשקפים את התכונות החזקות שבו כמו גם את הנקודות העיוורות שלו, ובהדרגה נשלב את עצמינו בכיוונים הנוספים, וניתן לעצמינו לגדול גם בתוכם.
מתוך משחק וחוויה נחקור יחד את ההנחות המאתגרות של כל אחד לגבי עצמו והחברה, התחומים מהם אנו נרתעים או נמנעים, נעבור דרכם ונתחיל ליצור תפישת מציאות מאוזנת, מגוונת ושלמה יותר.
במה נתנסה בקורס:
- טעימה ממגוון מיומנויות שהיה מחוברת ונינוחה במרחב הטבעי: הדלקת אש, ליקוט, שפת הציפורים, שוטטות ועוד.
- העמקת הקשר האישי והחיבור לשלושת המרכזים העיקריים: לטבע, לאחרים ולעצמי.
- הרחבת המודעות אל התהליכים המחזוריים המתרחשים בטבע ובנו.
- מבט עומק, מרובד ומעודן על עצמי ועל החברה בה אני חי.
- מציאת מענה הרמוני לסיטואציות לא צפויות, שינוי בתוכניות, התנגדויות, שיעמום וכו'.
- אבחון חסימות בזרימה הטבעית של תהליכים אישיים וקבוצתיים, צוותים ומערכות שלמות, ומציאת הערוץ המתאים לניתוב הכוחות.
- מיפוי של תהליכי יצירה, פרוייקטים ותוכניות לליווי וחניכה של פרטים וקבוצות.
- החזקת מרחב בטוח, מלא בחדוות עשייה, לימוד ומחקר
- הובלת תהליכי עומק קבוצתיים בדגש על הובלה מתוך הקבוצה
- אומנות שאילת שאלות טובות
- המעבר ממדריך/מורה למנטור: בדגש על מנטורינג 'בלתי נראה' (קויוטי). מהעברה של ידע להקניית הרגלים, הענקת תמיכה וליווי בהתפתחות אישית, גילוי המתנות האישיות של החניכים שלנו והרחבת המודעות והאופקים שלהם (אופק - הנקודה אחריה כבר אינני רואה).
חשוב לדעת - עם סיום כל מפגש ינתנו הנחיות ליישום בבית, בזמן שבין המפגשים.
התרגול בין המפגשים מהווה חלק מהותי בתהליך הלמידה וחשוב לקחת זאת בחשבון כשנרשמים.
אז איך יוצרים את זה בעולם בו הכל מהר ונוצץ ורועש?
בעולם שלנו המושגים "למידה" ו"עבודה" ואפילו "תהליך" הם מושגים המתקשרים אסוציטיבית עם קושי, מאמץ ומאבק.
לפי אנתרופולוגים, בשבטים החיים בצורת חיים שעדיין מחוברת לטבע, אין לימוד מאורגן של הילדים, אבל בכל זאת לכל אחד מהילדים , בהגיעו לבגרות (סביבות גיל 16) יש ידע המשתווה ל3 (!) דוקטורטים, אז איך זה קורה?
מה המערכות החברתיות קהילתיות שמאפשרות את זה? מה התנאים הסביבתיים שמעודדים את זה? ואיך אנחנו יכולים ליצור את המצב בו הסקרנות הטבעית יכולה להוביל את הלמידה?
מתוך התבוננות בדפוסים המחזוריים הנמצאים בטבע, כמו זריחה ושקיעה, פריחה וקמילה, קינון, נדידה, יצירה ומנוחה ומתוך לימוד של המרכיבים התרבותיים של תרבויות ילידיות מרחבי העולם פיתח ג'ון יאנג את מודל שמונת המגינים.
המודל מהווה מעיין תרשים זרימה או מפת דרכים והוא ניתן ליישום בתרחישי למידה שונים ורבים, החל מלימוד בבית הספר, חונכויות ארוכות טווח, הנחיית קבוצות, הובלת פרוייקטים, עבודה בצוות, החזקת מרחב לעצמי ולאחרים ועוד ועוד.
ככל שלומדים את המודל התחושה היא לא של לימוד משהו חדש, אלא היזכרות בתנועה הטבעית, הקלה והנוחה.
למי מיועד הקורס?
הקורס פתוח לכולם.
אם אתם סקרנים,
מעוניינים בחיבור עמוק יותר לטבע, לעצמכם ולאנשים אחרים.
רוצים לתמוך באחרים בהעמקת החיבור.
שואפים לעסוק או כבר עוסקים בתהליכי חניכה משמעותיים.
אם בחייכם אתם נקראים להחזיק מרחב מיטיב, סבלני ומכיל לאחרים.
אם אתם מוכנים להרחיב את המודעות שלכם לגבי התהליכים המתרחשים בעולם בכל רגע.
מעוניינים לחוות את הקלות והפשטות, את הזרימה הנינוחה שהחיים יכולים להיות.
צמאים להעמיק את הבנת תפקידכם הטבעי בתוך קהילות השייכות שלכם, או שאתם מעוניינים להוביל וללוות תהליכי ריפוי מהותיים בתוכן.
אם אתם מתגעגעים ללמידה כמו שהיא אמורה להיות - חוויה חושית שנמשכת אל תוך כל רגע בחיינו.
אנו שואפים ליצור קבוצה מגוונת ומאוזנת ככל האפשר. תינתן העדפה לבוגרי הקורס השנתי של 'שפת הציפורים'.
חשוב לקחת בחשבון
חלק מהותי מהלימוד מתבסס על תרגול עצמי ולכן בסיום כל מפגש יקבלו המשתתפים "מתנות חוץ" - תרגילים ליישום בבית בין המפגשים ( 10-30 דק' ביום).
לתרגילים אלו יש חלק משמעותי ביותר בתהליך הלמידה לכן חשוב לקחת זאת בחשבון כשנרשמים.
לפרטים נוספים והרשמה
או
מפגשי ליבה
לאורך הקורס יתקיימו 2 מפגשי ליבה משותפים לכל הקורסים השנתיים של שפת הציפורים.
המפגשים יקרבו מעט יותר בדרך לחוויה עמוקה ומלאה יותר של המציאות.
שנה ב' - פרקטיקום
לבוגרי השנה הראשונה תינתן האפשרות להמשיך בלימוד המודל והעמקה בפרקטיקה של השימוש בו בתוך הובלה חינוכית, ליווי תהליכים והחזקת מרחב למידה עבור אנשים אחרים.
מה עוד?
משתתפי הקורס יוכלו להנות מהאפשרויות הבאות:
-
אפשרות להמשיך לשנה ב' - בה נתרגל שימוש פרקטי בעקרונות המודל ונעמיק את ההבנה שלו.
-
אפשרות להשתתפות בצוות התכנסות שפת הציפורים - צוות ההתכנסות עובד במודל 8 המגינים, להיות חלק מה"בלוט" של ההתכנסות מעמיק את ההבנה של ישום המודל. צוות הבלוט יורכב ממשתתפי הקורסים השנתיים לדורותיהם.
-
מפגשי בוגרים - מסיימי הקורס השנתי יצטרפו ל"קהילת הבוגרים של שפת הציפורים" ויוכלו להנות ממפגשי קהילה חודשים בנושאים שונים שמטרתם לשמור את האש של החיבור לטבע חיה ובוערת, לפרטים.
-
מסע שורשים לקלהרי - בסיום השנה תצא קבוצה קטנה של בוגרי הקורסים השנתיים שלנו לשהות עם אנשי הסאן שאורח חייהם קרובה מאוד לדרך שבה אבותנו ואמהתנו הקדמונים. אנשים אלו חיים בכל רמ"ח איברהם גששות, שפת הציפורים ועוד שלל מדהים של מיומנויות שאנחנו ממש רוצים לדעת. ההשתתפות במשלחת לאחר ראיון אישי. עוד על המסע.
טאווה (חמוטל) גורן-חיטין
אני טאווה, נולדתי בקיבוץ משמר העמק.
כמי שגדלה בקיבוץ בשנות השמונים זכיתי לחוות את שני צידי המטבע של החיבור/ניתוק מהטבע (כשאני אומרת טבע אני מתכוונת גם לעצמי…).
הילדות שלי רצופה בחוויות חיבור כמו הליכה יחפה, זמן משחק חופשי ביער, בישול על מדורה, מנוחת צהריים (של כולם!), אכילת צמחי בר ועוד ועוד, כל אלו היו חלק משגרת היום ולא אירועים נדירים. ומצד שני ניתוק כמעט כואב פיזית כמו להתעורר משנת הלילה לצלילי פקודת "בוקר טוב!" של המטפלת, בדרישה לשבת בכיתה מול לוח וללמוד כ"כ הרבה שעות ביום ואז לחזור הביתה ולשבת לעשות תרגולי בית וגם כאן יש לי דוגמאות אין ספור.
היום בדיעבד אני יכולה להגיד שהשילוב הזה זרע בי ידיעה של חיבור עמוק לצד כמיהה לנוכחותו בכל הרבדים.
בשנות ה 30 המוקדמות שלי פניתי ללימודי חינוך וסביבה דרך מיומנויות הישרדות בשיטת 8 המגינים ב Wilderness Awareness School שבמדינת וושינגטון בארה"ב.
בהתחלה הופתעתי מאוד - הקצב הואט, המעברים - כמו מעבר משינה לערות, מנוחת צהריים או מפעילות אחת לאחרת, קיבלו מסגרת ומקום של כבוד, שרנו, צחקנו, שוטטנו ומתוך כל זה למדנו המון.
עברתי בשנה הזו תהליך חיים מואץ - הגעתי כתינוקת שאינה מכירה דבר בסביבתה: הצמחים, החיות, מזג האויר ומיומנויות ההתמצאות בשטח היו שונות לגמרי מכל מה שהכרתי, ובסוף השנה יצאתי (יחד עם כל הכיתה שלי) למסע התבגרות: שבוע הישרדות בשטח, ללא ציוד מלבד הבגדים שעל גופי והידע שרכשתי במהלך השנה.
למרות שהסביבה הייתה זרה - גם הסביבה הביולוגית, גם השפה והניואנסים האנושיים תרבותיים, הייתה לי תחושה עמוקה של חזרה הביתה, כ"כ עמוקה שלא פעם עלה בי עצב עמוק כשפתאום הרגשתי שאני מקבלת דברים שאפילו לא ידעתי שחסרים לי….
במהלך הלימודים, לאט לאט, נחשפה התבנית לפיה השיטה עובדת תבנית שמילאה אותי בפליאה, והיא ממש כמו קורי עכביש: מורכבת אבל פשוטה, חזקה ועדינה מאין כמוה, יופי מפעים הנגלה רק למי שמחפש אותו.
נלכדתי בשמחה רבה בקורי העכביש, והמשכתי לעוד שנתיים של העמקה בלמידת התבנית המופלאה הזו - פשוט על ידי זה שהפכתי לחלק מצוות בית הספר: בשנה הראשונה בתוכניות הילדים ובשנה השנייה כעוזרת הדרכה בתוכנית למבוגרים (זו שאני למדתי בה בשנה הראשונה).
והנה גם הרשימה הרשמית…:
-
למדתי ולימדתי ב Wilderness Awareness School וושינגטון, ארה"ב.
-
לימדתי והייתי שותפה בבניית קורס "שפת הציפורים" עם אורי ערד.
-
לימדתי והייתי שותפה בבניית קורס מדריכי ליקוט עם שימי רף.
-
עוסקת בחינוך ופיתוח יכולות למידה דרך מיומנויות הישרדות בשיטת 8 המגנים לפי ג'ון יאנג.
-
חוקרת ומפתחת מיומנויות קדומות כגון חניכה, הדרכה, סיפור סיפורים, יחסים וקהילה.
-
חברה בצוות ההפקה של "אבני דרך" ו "שבע אבנים" - התכנסויות מלאכות קדומות.
-
עוסקת ביחסים בין אדם לסביבתו, לחברו ולעצמו, בבניית קהילה, בשיפור יכולות הדרכה והובלת קבוצה, בדינמיקה קבוצתית ובמיצוי ופיתוח יכולות למידה אישיות.
מנחים אורחים
קצת פרטים טכניים
משך הקורס 25 ימי לימוד מלאים הכוללים:
12 מפגשים ביום חמישי, פעם בשבועיים*, בין השעות 08:30-16:00
2 ימי ליבה המשותפים לכל קורסי שפת הציפורים (שישי)
6 מפגשים דו יומיים עם לינה (חמישי בבוקר - שישי אחה"צ)
*יש כמה מפגשים בהם הרווח הזה משתנה, אנא שימו לב לתאריכים.
למעוניינים תהיה אפשרות להמשיך לשנה נוספת של העמקה ברבדים השונים שבמודל וכן לתרגל את השימוש במודל באירועים שונים.
הקורס יתקיים ביערות מנשה (אזור קיבוץ משמר העמק), במרחב הפתוח, בכל מזג אויר (כמעט).
יש להצטייד בבגדים נוחים וכל מה שאתם זקוקים לו לשהייה נוחה בחוץ, פרטים נוספים לנרשמים.
עלות הקורס:
6,500 ש"ח בהרשמה מוקדמת עד 15 בספטמבר.
לאחר מכן 7,200 ש"ח.
מלגות
קיימות מלגות לקורסים במספר מוגבל, ניתן להגיש בקשה עד ל-10 בספטמבר מכאן.
תאריכי המפגשים*:
מפגש 1 - 7.11.24
מפגש 2 יום ליבה - 22.11.24
מפגש 3 - 28.11.24
מפגש 4 דו-יומי - 12-13.12.24 (חמישי - שישי)
מפגש 5 - 26.12.24
מפגש 6 - 9.1.25
מפגש 7 דו-יומי - 23-24.1.25 (חמישי - שישי)
מפגש 8 - 6.2.25
מפגש 9 דו-יומי - 20-21.2.25 (חמישי - שישי)
פגרה
מפגש 10 - 27.3.25
מפגש 11 - 3.4.25
מפגש 12 - 24.4.25
מפגש 13 - 8.5.25
מפגש 14 דו-יומי - 22-23.5.25 (חמישי - שישי)
מפגש 15 5.6.25
מפגש 16 - 19.6.25
מפגש 17 - 26.6.25
אירוע דו-יומי - 11-12.7.25 (שישי בבוקר עד שבת אחה"צ)
סיכום הקורס דו יומי - 17-18.7.25 (חמישי - שישי)
*יתכנו שינויים בתאריכים, למשתתפים בקורס ישלח יומן גוגל של הקורס
ביטוח
כוונתנו היא לעודד חיים פשוטים של חיבור עם כל מה שסביבנו. אנו מבקשים שתגיעו עם כוונה זו בלבכם ושתיקחו אחריות על פעולותיכם. שהייה בשטח כוללת חשיפה לסיכונים שלא כולנו רגילים אליהם בהכרח - למשל עבודה בסכין, הליכה יחפה, אש גלויה ועוד. אנא הקדישו תשומת לב למעשיכם ולמעשיהם של אחרים במהלך הסדנה.
אנו מעודדים אחריות אישית. כוונתנו היא לחלוק את נפלאות שפת הציפורים, וגם לכוון לחיי שיתוף, בהם כבוד הדדי ותקשורת בין אישית הינם הכרחיים.
נשתדל להשאיר מאחורינו דעתנות, שיפוטיות וסטריאוטיפיות שמקיפות אותנו ונהנה מהחיבור ביננו כבני אדם המכבדים איש את רעהו.
בעת ההרשמה יתבקש כל משתתף לחתום על כתב אחריות אישי. אנו ממליצים למשתתפים לרכוש ביטוח תאונות אישיות.
מדיניות ביטולים
ניתן לקבל החזר מלא על ביטול ההשתתפות בקורס, פחות דמי הרשמה בסך 600 ש"ח, עד ה-1 לספטמבר.
במידה ומשתתפ/ת יהיה מעוניין לבטל את השתתפותו/ה עד המפגש השלישי יוחזרו 70% מעלות הקורס.
לאחר קיום המפגש השלישי לא ניתן לקבל החזר.
משתתפים כותבים
"אני רוצה לספר לכם על הקסם שהתרחש בחיי בשנה האחרונה
קסם שהחזיר אותי לאהבה הגדולה ביותר שיש לי בלב,
החיבור לטבע.
אני זוכרת בילדות, כשהיה לי בית בתוך גזע של עץ אקליפטוס בסוף הרחוב , איך אהבתי לשבת בפנים, לגעת בגזע ולהרגיש את האנרגיה החלולה שהיתה שם.
זוכרת את הימים בהם הייתי רצה ומובילה את ילדי השכונה לרוץ איתי בשדות קוצים כדי להרגיש את הרגליים ואת האדרנלין וההתרגשות הזאת של משחק פשוט בחוץ.
איך שכחנו מהדברים האלה בעולם המבוגרים הרציני שאנחנו חיים בו הא?
גדלתי והתבגרתי והלכתי לצבא וללימודי משפטים והחיים..… יו נואו.
קצת שכחתי מההנאה שבמשחק, מהסקרנות ומהחשמל הזה של לשחק מחבואים ותופסת..
שכחתי איך זה מרגיש לעצור רגע ולשבת בין העצים, להקשיב לקולות הציפורים שמעלי..
שכחנו הרבה דברים בחברה שלנו,
דברים כל כך מהותיים לנפש, לנשמה.
במהלך הלימודים בקורס, קיבלנו משימה פעם אחת, אני ליאור ואמלי, ומצאנו את עצמנו הולכים ״לאיבוד״ ביער, מפלסים את הדרך בין קיסוסים ,אלונים וברושים ומזדחלים בשבילים של חזירי בר.
ממש פילסנו את הדרך וזחלנו בשבילים שלהם, מתכופפים ומטפסים על גזעי עצים שנפלו.. אני מוצאת את עצמי הולכת בחשש שמה יופיע מולנו איזה חזיר או גירית (שאיתה לא ממש כדי להתעסק) ולמה אני כל כך מפחדת לכל הרוחות?
ברגע הזה שם , בתחושה הזאת שהרגשתי, הפחד הזה מלפגוש בעל חיים לא מוכר, הפחד לא לדעת איפה אני, בלי איזשהי הדרכה חיצונית, בלי לדעת את הכיוון,
שם הרגשתי את הניצוץ הזה שוב.
אני מאמינה שפחד הוא שער
שער לתוך עצמנו.
רק צריך לעבור.
נזכרתי במשהו שהדחקתי שנים רבות
וביום הזה הבנתי כמה הוא חשוב,
כמה הלמידה הזאת משמעותית עבור החיים האישיים שלי ובכלל לכל מה שאני עושה בליווי שלי במסעות טוטם ,שם אני זוכה ללוות אנשים בתהליכים פנימיים ועמוקים מאוד והיום גם משלבת את הידע והכלים שרכשתי בקורס החשוב הזה.
אני יכולה לספר שלקחתי את המודל של שמונת המגינים ומיישמת אותו בחיים האישיים שלי.
המודל שמונת המגינים הוא כלי לחיבור עם עצמנו דרך הטבע.
אז אם אתם אנשי חינוך, מטפלים, אנשים שאוהבים את הטבע ואין לכם עם מי לצאת, אם בא לכם להעשיר את ארגז הכלים שלכם ,אם אתם מחפשים משהו שירגש אתכם ויתן לכם כלים עבורכם, לזכור מה הן המתנות שלכם שבאתם איתן לעולם, דרך לימוד של מיומנויות שטח עתיקות, סיפור סיפורים, משחק, מפגש עם אנשי לב, גששות ליקוט ועוד…
תנו לעצמכם מתנה
ובואו."
מעיין דרור
"בשיטוטי האחרונים אני פוסע בין פרחי הכלולות של השלמון היפואי. אני מניח שהם תמיד היו שם, אני מניח שגם הבחנתי בהם בעבר, אבל מעולם לא שמתי בהם לב.
היכולת שלי להיות בטבע השתכללה השנה. עוד לפני אהבתי לשוטט, לחפש חרקים בין הפרחים, להבחין בעפצים המשונים על האלון ולתהות מי ומה. אבל לא ידעתי איך להתעמק עוד, איך לצלול מתחת לפני השטח. במקום, כמו שהרגילו אותנו חיפשתי כל הזמן את החדש. ההרגל הזה לחפש מסלולים מעגלים, ללכת כל פעם למקום אחר, להגיד "שם כבר הייתי" ו"את זה כבר ראיתי". כאילו אפשר באמת להיות איפשהו או לראות משהו.
השנה אני חוזר שוב ושוב לאותו מסלול בחורשה הסמוכה, לאותה נקודה ביער. ראיתי איך החצבים, ששמרו אנרגיה משנה שעברה, פרצו ראשונים. ראיתי את העצים מחליפים עלים. את הרקפות נשפכות, את הכלניות מתחלפות בנוריות, גיליתי בין המרבדים פרחים שלא הכרתי קודם ומיני דבורים ועכבישים שלא דמיינתי את קיומן, ועכשיו אני רואה איך החוטמיות והשלמונים והקיפודן סוגרים את עונת הפריחה.
למדתי השנה להסתכל על הגדרות לראות מי עבר שם לפני, ולהבדיל בין בית של דורבן לבית של גירית (ובכלל לגלות שיש גיריות בחורשה שלי), לזהות על איזה גזע מתגרדים החזירים ואיפה התנים אוהבים לעבור. גם זכיתי, בזכות הישיבה הקבועה באותו המקום, לראות תנים ממרחק של מטרים ספורים.
גיליתי את העלוויות סועדות בין עפצי האלה האטלנטית ואת הגדרון בין עפצי האלה הא"י בירושלים ולמצוא את הקן שלו בכליל, גיליתי את הפרושים המצויים, צפיתי בדאה שחורת הכתף צדה מעל השדות, ראיתי את הבזים מזדווגים בעץ שליד הספרייה. על עלוויות ופרושים וגדרונים בכלל לא ידעתי עד שלמדתי לראות אותם, עד שגיליתי שהם מקיפים אותי.
אין לנו ברירה אלא לחשוב שאנחנו יודעים לראות את העולם שסביבנו. הרי אנחנו מסתובבים בו ורואים אותו, לא? לא. רובנו אפילו לא יודעים שאנחנו לא יודעים. כשאתה לומד אמנות כל יצירה מקבלת רבדים נוספים, הקשרים והיסטוריה ונפח, לפעמים אינסופי. כשאתה לומד פיסיקה כל תופעה דורשת ממך רמות נוספות של הקשר, של הבנה, של פליאה.
גם חיבור לטבע צריך ללמוד. גם להסתכל על דברים צריך לדעת - ותאמינו לי, או לסוקרטס, שהדבר הראשון לדעת זה שאנחנו לא יודעים."
אלון רותם
"רציתי לשתף אתכם במתנה שהענקתי לעצמי, חוויה משמעותית שפתחה לי דלתות בחיים ולימדה אותי המון.
בשנה האחרונה, בערך פעם בשבועיים, התנתקתי לכמה שעות ויצאתי לטבע...
לפגוש קבוצת אנשים מקסימים שהפכו לחברים שלי,
לשוחח לנגן ולאכול יחד סביב מדורה, להתחבר לשפע שיש ליער להציע...
לפתוח את החושים ולנשום, לשחק, לצחוק, להתנסות בכל מיני דברים ממש מגניבים כמו: ליקוט, גששות, הדלקת אש, גילוף, קליעה, סיפור סיפורים ועוד.
די מהר התחלתי לראות שינויים בחיים שלי. מצאתי מחדש את הסקרנות שהיתה לי, את השמחה מהדברים הפשוטים, היכולת לדאוג לעצמי האומץ להעיז, האינטואיציות ועוד ועוד...
דרך החיבור ליער, דרך החיבור לאנשים, נפתחו לי נתיבים אל המתנות והכוחות ששכחתי שיש בי."
ליאור נוימן
"ההליכה המשותפת יחד ביער, כקבוצה גדולה של מספר אנשים, הזכירה לי דברים שהיו קורים פעם…
ללכת ביער ולשים לב לכל הפרטים הקטנים והתמונה הגדולה כאחד, להרגיש את הלב של היער. להרגיש איך זה לצאת החוצה לחפש את האוכל שלנו, להיות בקשר עם בעלי החיים,
להכיר את היער טוב יותר, ביחד כקבוצה.
לכל אחד יש מקום לשתף מהחוכמה ומהידע שלו בזמן ההליכה- ממש הרגשתי שאני יכולה לשתף במה שאני רואה ולהביא את נקודת המבט האישית שלי.
החיבור ליער דרך ההליכה יחד- ללמוד את העקרונות של הגששות, להסתכל סביבך בהסתכלות שמתחקה אחרי בעלי החיים, בדרך של סקרנות והתלהבות- נותן פרספקטיבה חדשה ומפתח הסתכלות וחשיבה עמוקה."
שרונה גז
״בשנתיים האחרונות אני משתתפת בקורס שמונת המגינים.
קורס שתרם וממשיך לתרום להתפתחות האישית שלי-העמקת החיבור לטבע, לאנשים סביבי ובעיקר-לעצמי.
מתוך מפגש קבוע עם אנשים מדהימים (כל שנה קבוצה שונה), חוויות והתנסויות מגוונות לומדת להכיר ולקבל את הזכות שלי לזמן לעצמי, להרחיב את מעגל המודעות שלי, להקשיב, לראות את המתנות שלי, לגעת בכאב שלי ברכות וחמלה ועוד הרבה שיעורים משמעותיים."
"במהלך הקורס הרשתי לעצמי להיות פתוח ביחסים מול יצורים חיים שהם לא אנושיים.
בזכות המפגש עם האנתרופולוג דני נווה שהגיע להרצות בפנינו, בזכות הלימוד שהקורס מביא איתו, התחברתי לתפיסת עולם עמוקה יותר לגבי מערכות יחסים.
הבנתי שזה לא חייב להיות עם רק עם אנשים,
מערכת יחסים יכולה להירקם ביננו לבין צמח, אבן או פטרייה..
הרגשתי שראיית העולם שלי מתרחבת למשהו קצת יותר מעניין ומורכב.
העבודה עם מודל שמונת המגינים שלמדנו במהלך הקורס, נתנה לי השראה לבנות את מערך הסדנאות לגידול פטריות מאכל שפיתחתי בשנה האחרונה.
זה היה מאוד הגיוני לקחת את האלמנטים שלמדנו שם ולהלביש אותם על מה שאני הכי אוהב לעשות.
הכרתי אנשים טובים שיילכו איתי עוד את הדרך שלי"
יניב מזור
"היער נפתח ומקבל אותנו בחיבוק-
הירוק מסביב חי ומזמין, הנחל החמוד לוחש סודות וכל פינה מסקרנת, נוצצת וקורצת...
זה הזמן שלנו.
תפאורה מושלמת להתכנסות שבטית חיה ופועמת.
הזדמנות לחלוק ידע, מחשבות, התנסויות, התמודדויות
לחוות בעצמנו את המנעד הרחב שהמפגש עם העולם מציע
לתת אמון, לתרגל מבוכה, להפוך לחיה, להשאר באי הידיעה, בהפתעה,
לגלות, להתפלא, להתפעל, להתרגש
לעבור בין צחוק מתגלגל אל שקט פנימי
ושוב- פנימה והחוצה
לחוות נוכחות מלאה ונראות לצד שובבות קלילה והשתטות
לחזור אל עצמנו.
ואת המשחק העדין הזה שבין תנועה לשהות,
את המעברים האלו והשאלות שהם מעלים,
מלווה ברגישות ומתוך הקשבה עמוקה
אמנית מקצבים רבת קסם ושופעת סיפורי חיים
שרוקמת בעדינות ובביטחון מרחב מאפשר בו לצד סל גדוש טריקים ורעיונות חדשים קיבלנו גם מתנות של חיבור, שיח ומפגש בין א.נשים עם לב פתוח.
תודה טאווה."
סמדר אריאל - רכזת חינוך סביבתי החברה להגנת הטבע